FH Hovedstaden

HVORFOR SLAPPER FAGBEVÆGELSEN IKKE LIDT AF?

Hvorfor er fagbevægelsen blevet så vrede over SVM regeringens forslag om at afskaffe Store Bededag? Er det virkelig så slemt – det drejer sig jo bare om en enkelt dag og det er vel i orden, at alle giver lidt?

Demonstration for bevarelsen af store bededag

Af: Henrik Siir, Hans Nissen, Anne Marie Hestehave og Mikkel Andersen, Formænd for FH lokaludvalg i Nordsjælland og FH Hovedstaden.

Det er hverken forkælelse, manglende forståelse for internationale kriser eller en modvilje mod forsvaret, der ligger til grund for den dybe modstand, som fagbevægelsen i disse dage udtrykker over for regeringens idé om at sløjfe Store Bededag. Modstanden skyldes nogle helt andre ting. Her er 4 grunde:

Den Danske model

Skiftende regeringer har i årevis turneret rundt i verden og besunget den velfungerende Danske model, som har medført et robust arbejdsmarked i Danmark. Essensen i modellen er, at det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn- og arbejdsvilkår. Men her kommer så en idé, som på ingen måde har været forhandlet, men alene udstikkes af den nye regering.

Hænger ikke sammen med forsvaret

Så er der sammenkædningen med forsvaret. Undskyld os, men danskerne ved jo altså godt, at statskassen ikke er inddelt i små afdelinger, hvor de penge, som kommer ind fra en specifik indtægt (fx Store Bededag), så går øremærket til en anden specifik udgift (fx Forsvaret).

Så lad os nu bare være ærlige og sige, at indtægterne jo også kommer til at gå til alt mulig andet, fx de annoncerede skattelettelser. Sammenkædningen er søgt og underlægningsmusikken om, at modstand betyder, at man ikke vil bidrage til sikkerheden i DK er mildest talt irriterende.

Stilhed i valgkampen

Så vidt vi husker blev der ikke nævnt et eneste ord i valgkampen om Store Bededag. Der var ellers medietid nok. Helt grundlæggende synes vi, det er god stil, at man bekender kulør i en valgkamp.

Stressepidemi i Danmark

Endeligt er der det med work-life balance. Et fortærsket begreb, men ikke desto mindre afsindigt vigtigt. For vi ved jo godt, at det kniber for mange at få enderne til at nå sammen.

Stadig flere har iflg. Sundhedsstyrelsen en ”høj score på stressskalaen” – i 2021 faktisk hele 29% og tallet har kun været stigende de seneste mange år. Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind når mennesker bliver stressede, ikke kun antallet af fridage – men er det virkelig den vej vi skal gå?

Så vi har ikke tænkt os at slappe lidt af i fagbevægelsen – vi kæmper imod. Indtil videre har over 445.000 danskere skrevet under på www.bevarstorebededag.dk.

Bragt i Frederiksborg Amtsavis